OM

Min bakgrund

Vintern 2018 var jag verkligen nere på botten. Efter flera år med utmattningssyndrom och sjukskrivningar var jag fortfarande djupt deprimerad, sov dåligt och hade humörsvängningar som inte var att leka med. Jag var obeskrivligt trött, sötsugen hela tiden och hade konstanta IBS-smärtor i magen.

Jag stod inför ett val. Antingen ger jag upp, fortsätter vara 100% sjukskriven och börjar äta antidepressiv medicin igen. Eller så gör jag en livsstilsförändring. Jag valde det sista.

Eftersom jag alltid haft en intresse för hur maten vi äter kan påverka hur man mår, både fysiskt och psykiskt, så hade jag läst att en lågkolhydratkost kan ha samma effekt på hjärnan som antidepressiva läkemedel. Jag bestämde mig för att testa så jag uteslöt socker och gluten HELT ur min kost och började äta väldigt lite kolhydrater. Det har jag fortsatt med även om jag med tiden lagt till en del långsamma kolhydrater och fokuserar numera främst på att äta näringsrik mat proppad med vitaminer och antioxidanter.

I samband med att jag la om kosten började jag gå promenader och sakta men säkert återupptog jag löpningen som funnits i mitt liv tidigare men som legat på is under åren med utmattningssyndrom.

Sedan jag gjorde dessa förändringar har mitt liv förändrats TOTALT! Jag är pigg, glad, sover jättebra och min mage besvärar mig knappt alls längre. Och sötsuget existerar inte!

Nu låter det kanske som att det här har varit lätt som en plätt. Det har det INTE! Att leva sockerfritt i det samhälle vi har är minst sagt en utmaning. Man tvingas tacka nej hela tiden, blir ständigt ifrågasatt, är en ”tråkmåns” och måste jobba hårt för att hitta alternativ. Men till och med jag, som hatade att laga mat, levde på hel- och halvfabrikat och var ordentligt sockerberoende, klarade det. Det tog ett halvår innan kroppen vande sig med den nya maten och ett helt år innan jag vant mig helt och hållet med det här sättet att leva. Men! Det är värt varenda sekund som jag kämpar! För kämpar gör jag fortfarande, varje dag. Fast numera tycker jag att det är kul och ser det som en utmaning.

Utbildning

I och med min livsstilsförändring har mitt intresse för kost och hälsa vuxit sig ännu starkare och under våren 2020 utbildade jag mig till Licensierad Kostrådgivare hos Svenska Näringsakademin.

Just nu studerar jag heltid på Kostvetarprogrammet på Uppsala universitet där jag fördjupar mig ännu mer i ämnena kost och hälsa.

Vad kan jag göra för dig?

I och med att jag själv gjort en livsstilsförändring och kämpat hårt vet jag hur jobbigt och svårt det kan vara. Men jag vet också att det blir mycket lättare om man får hjälp längs med vägen. Dessutom har jag samlat på mig en massa kunskap om hur man gör för att leva hälsosamt. Att kunna hjälpa andra som inte mår bra att må bättre bara genom att göra små förändringar i sitt liv är något jag verkligen brinner för.

Känner du igen dig i min historia? Eller har du en annan bakgrund som gör att du vill göra en livsstilsförändring? Du kanske bara vill må bättre och känna dig piggare och gladare? Oavsett vad du har för bakgrund och/eller mål så finns jag här för dig! Läs mer om vad jag har att erbjuda just dig under ”Kostrådgivning”.

// Josefin